Adımlar

  • 1
    Yeşil Kampüs Komitesi

    Yeşil Kampüs programının ilk adımı, Kurumun organizasyon yapısı içinde uygulanabilir bir Yeşil Kampüs Komitesinin kurulmasını içerir. Komite, Öğrenci Birliği ve/veya Çevre Topluluğunun tüzüğü ile bağlantılı olabilir veya kampüs içinde resmi bir yasal komite olabilir. Başkan ve başkan yardımcısı da Kurum içinde üst düzey yönetime erişebilmelidir. Komite, mümkün olduğunca tüm organizasyonu temsil etmelidir. Komite öncelikle öğrencilerden oluşmalıdır (mümkün olduğunda komite üyelerinin çoğunluğunu oluşturmalıdır). Daha sonra akademisyenler, en az bir tane yönetim kurulu üyesi veya yönetim otoritesi, idari personel (özellikle bina yöneticileri ve tesis yönetiminden sorumlu kişiler), kampüsün ve yerel topluluğun diğer ilgili üyeleri de bu komitede bulunmalıdır.

  • 2
    Çevresel İnceleme

    İncelemenin amacı, araştırılan temaların çevre yönetimine ilişkin kampüsteki ilk durumunu belirlemektir. İncelemenin sonuçları, eylem planını oluşturmak için kullanılır. İnceleme, değişikliğin gerekli, acil veya gerekli olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Ayrıca gerçekçi hedefler belirlemeye ve uygulamanın izlenmesine yardımcı olur. Araştırılmakta olan tema için kampüsteki tüm potansiyel çevresel etkileri kapsamlı bir şekilde kontrol ederek, çevresel inceleme şunları yapmalıdır: • Kampüsün etkilerinin kapsamına ilişkin net bir görüş sağlamalı ve bir temel çizgi oluşturmalıdır. • Önemli alanların gözden kaçırılmadığından emin olunmalıdır. • Mevcut uygulamanın iyi olduğu veya mevcut uygulamaların eksik olduğu alanlar belirlenmelidir. • Etkiler kampüs topluluğuna iletilmelidir. • Alınacak eylemlerin önceliklendirilmesine yardımcı olunmalıdır. Yeşil Kampüs Ofisi, çevre incelemesinin planlanmasında Yeşil Kampüs Komitesine yardım sağlayabilir.

  • 3
    Eylem Planı

    Çevresel incelemeden toplanan bilgiler, öncelikli alanları belirlemek ve bir eylem planı oluşturmak için kullanılır. Eylem planlaması, belirli konularda çevresel performansı iyileştirmek için ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler ve son tarihler belirlemeyi, her adım için son teslim tarihlerini ve açıkça tahsis edilen sorumlulukların yanı sıra üzerinde anlaşmaya varılan bir dizi çevresel hedefi listelemeyi içerir. Mümkün olduğunda, eylem planları kampüste öğrenme ile bağlantılı olmalı, herhangi bir maliyet etkisini göstermeli ve izleme/değerlendirme için düzenlemeleri belirtmelidir. Eylem planı, müteakip izleme ve değerlendirme bulgularını yansıtacak şekilde sürekli olarak değiştirilir. Eylem planı, Programın Yedi Adımı’ nı yansıtan eylemleri de içerebilir.

  • 4
    İzleme Ve Değerlendirme

    İzleme ve değerlendirme, eylem planında belirlenen hedeflere ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek ve daha fazla dikkat veya değiştirilen eylemler gerektiren alanları belirlemek için kullanılır. Ayrıca, üstlenilen eylemlerin başarılarını vurgulayarak tüm üniversite bilincini artırır. İzleme ve değerlendirme, eylem planına paralel olarak geliştirilmelidir.

  • 5
    Kampüste Öğrenmeye Bağlanma

    Sertifika, derece ve lisansüstü programların bir parçası olarak kampüste öğrenme, tüm üniversitenin çalışma şeklini etkilemelidir. Yeşil Kampüs içinde öğrenme bağlantılarını birçok düzeyde bir dizi konuya dahil etmek için fırsatlar mevcuttur. Yeşil Kampüs Programı, araştırma bulgularının, öğrenci projelerinin, öğrenci ve personel görevlendirmesinin ve poster, video vb. üretmek için sanat veya medya bölümlerinin kullanımını içerebilir.

  • 6
    Kampüsü ve Toplumu Bilgilendirme ve Çalışmalara Dahil Etme

    Bilgilendirme ve dahil etme adımının amacı, Yeşil Kampüs Komitesinin mesajını devam eden tanıtım (web sitesi, sosyal medya, medya etkileşimi, posterler vb.) ve bir 'Eylem Günü' aracılığıyla kampüste ve daha geniş topluluklara yaymaktır. 'Eylem Günü' öğrenciler, personel ve daha geniş toplulukların eylem planında belirtilen bazı hedeflere ulaşmak için bir araya gelmek için bir fırsattır. Bazı kampüslerde 'Eylem Günü' yerel veya ulusal projelerle (örn. Düzenli Kasabalar, Ulusal Bahar Temizliği, Enerji Farkındalık Haftası, Ağaç Haftası, Bisiklet Haftası vb.) bağlantılı olarak gerçekleştirilmiştir. Yeşil Kampüs Komiteleri, yerel yönetim konularını daha geniş bir kitleye ulaştırmak için Kampüsteki mevcut Yeşil Haftalar ile de bağlantı kurabilir.

  • 7
    Yeşil Sözleşme

    Yeşil Sözleşme, esasen sahada çevre yönetimine yönelik bir “işlerin yapılma yöntemi” kılavuzudur. Çoğu kuruluş, atık, enerji, su ve diğer çevresel konularla ilgili belirli politika beyanları ile mevcut olan önemli bir Çevre Politikasına sahip olacaktır. Bu genellikle büyük bir belgedir ve personel veya öğrenciler tarafından kolayca hatırlanmaz. Bir çevre politikası ile yeşil tüzük arasındaki farklar, birincisi, kampüsün ne yapmayı amaçladığının bir ifadesidir ve stratejik/yönetim düzeyinde yardım sağlar; ikincisi, kampüs topluluğunun belirli tavsiyeler ve bilgiler yoluyla amaçlara ulaşabileceği araçlardır. Yeşil Sözleşme bir çevre politikası içerebilir, ancak esas olarak çevre sorunlarının kampüste nasıl ele alındığına dair bir rehber belge olmalıdır. Yeşil Kampüs Komitesinin iletişim bilgilerini, eylem planlarından hedefleri ve kampüse özel en iyi uygulama kılavuzunu içermelidir. Yeşil Sözleşme, web sitesinde kampüsü kullananların, öğrencilerin, personelin ve ziyaretçilerin erişebileceği, çevresel bilgilerin yayınlanabileceği ve daha da önemlisi güncellenebileceği bir alan olmalıdır. Yeşil Sözleşme, eylem planı uygulandıktan ve izleme ve değerlendirme adımları gerçekleştirildikten sonra derlenmek üzere tasarlanmıştır.